0.9 C
Amsterdam

Britse regering wil wet tegen pro-Palestijnse BDS-beweging

Lees meer

Diverse organisaties hebben de conservatieve Britse regering verzocht om een anti-boycotwetsvoorstel in te trekken. Volgens hen is het eigenlijke doel van de wet het aanpakken van de anti-Israëlische BDS-beweging, schrijft Middle East Eye.

BDS staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties. De BDS-beweging wil een economische, culturele en academische boycot van Israël, om zo een einde te maken aan de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël. De staat Israël ziet de BDS-beweging als een groot gevaar, en poogt al jarenlang BDS-activisten als antisemieten te framen.

Het wetsvoorstel Economic Activity of Public Bodies (Overseas Matters), dat deze week door de Britse regering zal worden ingediend in het Lagerhuis, verbiedt overheden om aanbestedings- en investeringsbeslissingen te doen, die ‘beïnvloed zijn door politieke of morele afkeuring van het gedrag van een buitenlandse staat’.

Volgens critici heeft het wetsvoorstel als doel om lokale overheden ervan te weerhouden de BDS-beweging te steunen. In een gezamenlijke verklaring, die maandag werd gepubliceerd, stelden vakbonden en pro-Palestijnse organisaties dat het wetsvoorstel een belediging is voor de vrijheid van meningsuiting en het recht van arbeiders om solidair te zijn met Palestina.

Het hoofd van de Palestijnse missie in het Verenigd Koninkrijk, Husam Zomlot, riep de Britse regering op het zijns inziens onzalige wetsvoorstel in te trekken. Het wetsvoorstel zou volgens hem meer schendingen van internationaal recht aanmoedigen.

- Advertentie -