13.4 C
Amsterdam

Britse studenten verzetten zich tegen standbeeld van ‘racistische’ Gandhi

Lees meer

Studentenactivisten in Manchester maken zich boos over de komst van een standbeeld van Mahatma Gandhi. De Indiase opstandelingenleider was een anti-zwarte racist, aldus deze studenten.

De gemeenteraad van Manchester wil een bijna drie meter hoge standbeeld neerzetten ter ere van de 150e geboortedag van Gandhi, die viel op 2 oktober. Maar als het aan activistische studenten ligt, gaat het hele feest niet door.

In een open brief aan de raad eisen de activisten erkenning voor Gandhi’s ‘gemene opmerkingen’ over Afrikanen en de bijbehorende verontschuldigingen. Ook op sociale media laten studenten van zich horen.

Vergezeld van de hashtag #GandhiMustFall verwijten zij Gandhi, die tussen 1893 en 1914 in Zuid-Afrika woonde, een racist te zijn. In brieven verwees hij naar Afrikanen als ‘wilden’, ‘onbeschaafd’ en ‘vies’.

Het standbeeld wordt volgende maand officieel onthuld. Volgens een woordvoerder van de gemeenteraad van Manchester is het standbeeld slechts bedoeld om ‘vrede, liefde en harmonie te verspreiden’.

- Advertentie -