18.8 C
Amsterdam

Britse studie: moeders van kleur vaak slachtoffer van racisme bij bevalling

Lees meer

Uit onderzoek door de Britse NGO Birthrights blijkt dat veel zwarte en Aziatische vrouwen racisme in de kraamzorg ervaren. Dat meldt de Britse zender BBC.

Vrouwen van kleur gaven aan zich fysiek en psychisch onveilig te voelen tijdens hun bevalling. Verplegers en artsen herkenden ernstige medische aandoeningen zoals geelzucht bij zwarte baby’s niet.

Vrouwen beschreven ook raciale stereotyperingen, zoals een verlaagde pijnmedicatie bij zwarte vrouwen omdat verondersteld wordt dat zij meer pijn kunnen verdragen. Zwarte vrouwen werden ook vaak agressief of boos genoemd door hun zorgverlener.

Birthrights concludeert dat ‘er sprake is van racisme en rassendiscriminatie op structureel en individueel niveau die zwarte, bruine en gemengde etnische vrouwen schade berokkent. Er zijn veel complexe redenen voor slechtere gezondheidsresultaten voor etnische minderheden, maar racisme en discriminatie spelen zeker een rol.

De NGO raadt speciale diversiteitstrainingen voor zorgverleners aan. In een reactie belooft het ministerie van Voksgezondheid ‘factoren aan te pakken die verband houden met onaanvaardbare verschillen in kwaliteit van zorg, ervaringen en resultaten’.

Uit eerdere statistieken blijkt dat zwarte Britse vrouwen meer dan vier keer zoveel kans lopen om te overlijden tijdens hun zwangerschap of bevalling vergeleken met witte vrouwen. Bij vrouwen met een Aziatische achtergrond is dit bijna twee keer zoveel.

- Advertentie -