13.3 C
Amsterdam

Britse studie: twee derde zwarte muziekmakers ervaart racisme

Lees meer

Racistisch taalgebruik, raciale loonkloven en discriminatie vormen schering en inslag in de Britse muziekindustrie. Dat concludeert het collectief ‘Black Lives in Music’, dat een enquête uitvoerde onder 1.718 artiesten en muziekmedewerkers.

63 procent van de zwarte muziekmakers geeft aan racisme te hebben ervaren in de Britse muziekwereld, zoals racistisch taalgebruik of een andere behandeling vanwege hun ras.

Anonieme respondenten gaven onder meer aan dat ze herhaaldelijk andere artiesten hebben moeten vragen om te stoppen het ‘n-woord’ te gebruiken. Verder komen ‘grapjes’ over huidskleur of Afrika geregeld voor en er wordt hardnekkig gevraagd naar waar zwarte artiesten ‘werkelijk vandaan komen’.

Black Lives in Music wil gelijke kansen voor zwarte mensen in de muziekindustrie. Daar hoort discriminatie niet bij, aldus Black Lives in Music. Dit is de eerste studie die onderzoek doet naar ‘zwart zijn’ in de Britse muziekindustrie.

‘De data tonen overduidelijk dat verandering hard nodig is in het gehele muzikale ecosysteem, vanaf het onderwijs tot aan de top van platenmaatschappijen’, zegt Charisse Beaumont, chef van Black Lives in Music.

- Advertentie -