16.8 C
Amsterdam

Britse universiteit schrapt sonnetten: ‘Product van witte, westerse cultuur’

Lees meer

De Britse Universiteit van Salford vindt dat tweedejaars studenten geen sonnetten meer hoeven te schrijven als opdracht. Sonnetten zijn volgens de universiteit ‘producten van de witte, westerse cultuur’. De academie wil het curriculum juist ‘dekoloniseren’.

De universiteit zegt dat de module ‘vaak wordt bijgewerkt om rekening te houden met nieuwe trends en ontwikkelingen in het hedendaagse schrijven en voegt toe dat studenten in hun eerste jaar nog steeds over traditionele vormen worden onderwezen.

Het sonnet is een kort metrisch gedicht van veertien regels en werd in de veertiende eeuw bedacht door de Italiaanse dichter Francesco Petrarca. De zestiende-eeuwse Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare schreef ook graag sonnetten.

De Indiaas-Britse historicusZareer Masani ergert zich aan de stap van de Universiteit van Salford, zegt hij tegen the Sunday Telegraph. ‘Poëtische vormen variëren sterk over de hele wereld, maar goede poëzie is universeel. Het is de vorm die telt, niet de inhoud.’

Masani vindt het ‘neerbuigend om aan te nemen dat niet-witte studenten worden afgeschrikt door westerse poëtische vormen. Zullen we Shakespeare als dan ook maar buitenspel zetten als ‘wit drama’? Of meteen de hele Engelse taal?’

- Advertentie -