Studenten aan de Britse Sheffield University leren binnenkort misschien wel hoe de beroemde natuurwetenschapper Sir Isaac Newton (1643-1727) ‘profiteerde van het kolonialisme’.
Dit blijkt uit een uitgelekt document waarin een herziening van het curriculum wordt besproken, meldt de Britse krant Daily Mail.
Newton is vooral bekend van zijn theorie over de zwaartekracht. Maar ook is gebleken dat hij aandelen had gekocht in de South Sea Company, een compagnie die in de slavenhandel zat. Net als wetenschappers Paul Dirac, Pierre-Simon Laplace en Gottfriend Wilhelm Leibniz, die zich aan hetzelfde feit bezondigden, zou Isaac Newton daarom aan de foute kant van de geschiedenis staan.
Het document van de universiteit in Sheffield heeft als doel de ‘eurocentrische’ benadering aan te pakken die dominant zou zijn in de wetenschap. Al langer willen linkse antiracistische activisten, intellectuelen en wetenschappers het publieke domein, de literatuur en de wetenschap ‘dekoloniseren’.
‘Dekolonisatie van het curriculum is een voortdurend proces dat ons ertoe aanzet historisch gemarginaliseerde of onderdrukte kennis in alle disciplines op te nemen’, aldus een woordvoerder van de universiteit. Doel is dat ‘al onze studenten de kans krijgen zichzelf weerspiegeld te zien in wat zij onderwezen krijgen.’
Eerder deze maand was er commotie over schrijfster Jane Austin, omdat haar vader George Austin curator was van een suikerplantage in het Caribische gebied.