14.4 C
Amsterdam

Britten vragen regering te stoppen met wapenexport Israël

Lees meer

Meer dan zeshonderd Britse prominenten hebben hun regering verzocht om de wapenexport naar Israël te stoppen, om op die manier ‘genocide te voorkomen’.

Dit bericht de Britse krant the Guardian. Onder de meer dan zeshonderd ondertekenaars van de brandbrief bevinden zich drie voormalige rechters van het Britse Hooggerechtshof. Ook de voormalige president van dit hof, Brenda Marjorie Hale, beter bekend als Lady Hale, heeft de brief ondertekend. De ruim zeshonderd advocaten, academici en gepensioneerde rechters waarschuwen dat de regering het internationaal recht schendt door Israël wapens te blijven sturen.

De situatie in Gaza is ‘catastrofaal’, aldus de ondertekenaars van de brief. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestaat er ‘een plausibel risico’ dat Israël een genocide aan het plegen is op de Palestijnen in Gaza. Dit maakt volgens de ondertekenaars het Verenigd Koninkrijk wettelijk verplicht om op te treden, om dit te voorkomen.

De brief roept de Britse regering op te streven naar een permanent staakt-het-vuren. Ook moet de regering sancties opleggen ‘aan individuen en entiteiten die verklaringen hebben afgelegd die aanzetten tot genocide tegen de Palestijnen’. Daarnaast moet het Verenigd Koninkrijk de VN-organisatie UNRWA weer financieel ondersteunen. De Britse regering had de financiering stopgezet, nadat Israël beweerde dat twaalf medewerkers van de organisatie betrokken waren bij de Hamas-aanval van 7 oktober. Deze bewering heeft Israël nog steeds niet met bewijzen onderbouwd.

- Advertentie -