14 C
Amsterdam

Burgemeester Aboutaleb scherp over overlast Oost-Europese daklozen

Lees meer

Op Twitter is commotie ontstaan over scherpe woorden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb over dronken daklozen uit Oost-Europa. 

‘We zien in toenemende mate daklozen uit Oost-Europa die daar komen drinken, zuipen, dronken worden. Daar wil je als passagier niet tussendoor lopen’, zei de burgemeester gisteren tijdens de raadsvergadering.

Aboutaleb verdedigde het besluit om de bankjes weg te halen op station Rotterdam Centraal. De bankjes werden vorige week door de NS weggehaald, na afstemming met de gemeente, schrijft AD Rotterdam.

In de gemeenteraad reageerden de linkse partijen kritisch op deze maatregel. ‘Dit is armoedige symptoombestrijding’, aldus Astrid Kockelkoren (GroenLinks). Sarah Reitema (PvdA) was het daarmee eens: ‘Ik krijg het gevoel alsof deze mensen niet mogen bestaan. Dat het idee is: als we maar zoveel mogelijk maatregelen nemen, dat die mensen dan verdwijnen.’

Volgens wethouder Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam) is er echter genoeg opvang. ’We hebben genoeg plekken voor wie rechthebbend zijn. Daar vallen Oost-Europeanen echter niet onder. Zij mogen alleen als het buiten vriest gebruik maken van een nachtopvang.’

Aboutaleb verdedigde het besluit, door te wijzen op de enorme overlast die daklozen zouden hebben veroorzaakt. Eerst werden de daklozen aangesproken, maar omdat zij dit niet waardeerden en zelfs agressief werden besloot de gemeente om de bankjes bij Rotterdam Centraal weg te halen, aldus de burgemeester.

Op Twitter wordt er kritisch gereageerd op de scherpe bewoordingen van Aboutaleb. ‘In Rotterdam zuipt niemand op straat’, stelt journalist Arjen van Veelen, die over de zelfkant van Rotterdam een boek schreef.

- Advertentie -