21.4 C
Amsterdam

Burgemeester Istanbul aangeklaagd na ‘beledigen’ Ottomaanse sultan

Lees meer

Turkse aanklagers zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul, omdat hij de Ottomaanse sultan Mehmet de Veroveraar (1432-1481) zou hebben beledigd.

De burgemeester hield vorig jaar, tijdens de 567ste herdenking van de verovering van Istanbul, zijn handen op zijn rug toen hij de graftombe van de sultan bezocht. De aanklagers vinden deze houding respectloos.

De burgemeester is dikwijls slachtoffer van juridische aanvallen van de zijde van de regering, die gedomineerd wordt door de islamistische AKP van president Erdogan. Imamoglu is lid van de seculiere CHP, de grootste oppositiepartij van het land. Hij won in 2019 de burgemeestersverkiezingen in Istanbul, waar de AKP bijna twintig jaar lang de scepter zwaaide.

Sultan Mehmet II veroverde in 1453 Istanbul, toen nog Constantinopel geheten, op het Byzantijnse Rijk en maakte van deze stad de hoofdstad van zijn eigen imperium. De Hagia Sophia veranderde toen van een christelijke kathedraal in een islamitische moskee.

Erdogan koestert grote bewondering voor het Ottomaanse verleden en besloot vorig jaar om de Hagia Sophia – in 1935 in een museum veranderd – weer te transformeren in een moskee. Het ‘beledigen’ van Mehmet II wordt door Erdogan en de AKP gezien als een aanval op de Ottomaanse identiteit van Turkije.

- Advertentie -