18.9 C
Amsterdam

Burgemeester Londen wil monument voor moslimsoldaten WOI en WOII

Lees meer

Londen krijgt wellicht een monument voor de honderdduizenden moslims die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten aan Britse zijde. Burgemeester Sadiq Khan steunt alvast de plannen.

‘De ongelooflijke bijdrage die moslimsoldaten hebben geleverd en nog steeds leveren aan de Britse strijdkrachten, verdient het om te worden herdacht en gevierd’, aldus de Pakistaans-Britse Khan (foto), die zelf ook moslim is.

Volgens de National Muslim War Memorial Trust dienden alleen al tijdens de Eerste Wereldoorlog 400.000 moslims in het Brits-Indiase leger. Ook waren veel moslims actief in de handelsvloot, cruciaal om het Verenigd Koninkrijk tijdens de oorlog van voldoende voedsel en goederen te voorzien.

Volgens de National Muslim War Memorial Trust wordt de ‘heldhaftige bijdrage’ van moslims in de Britse strijdkrachten tijdens beide wereldoorlogen ‘ondergewaardeerd’.

‘Een van de belangrijkste redenen waarom we de liefdadigheidsinstelling hebben opgericht, is om islamofobie te bestrijden, en mensen moeten beseffen welke offers moslims hebben gebracht zodat de Union Jack (de Britse vlag, red.) kan blijven wapperen.’

Voor de realisatie van het monument is 2 miljoen pond nodig. Op dit moment is er 29.000 pond opgehaald.

- Advertentie -