16.3 C
Amsterdam

Burgemeester Utrecht: slavernij-studie ‘confronterend’, maar nog geen excuses

Lees meer

Burgemeester Sharon Dijksma vindt de conclusies van het Utrechtse slavernijrapport dat gisteren werd gepresenteerd ‘confronterend’. Toch komt de gemeente Utrecht nog niet met excuses voor het slavernijverleden, al zegt Dijksma dat ze die stap wel gaat ‘voorbereiden’.

Uit het historische onderzoek blijkt dat de Utrechtse gemeente, de Rooms-Katholieke Kerk, zendingsverenigingen, musea én de universiteit hebben verdiend aan de slavernij.

Een opmerkelijke conclusie is dat de achttiende-eeuwse feministe avant la lettre Belle van Zuylen, bekend van haar uitspraak ‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’, veel minder verlicht was dan gedacht.

‘Zij wordt vaak beschouwd als een positief voorbeeld van intelligentie, emancipatie en onafhankelijkheid, maar haar kapitaal was voor bijna 40 procent in koloniale compagnieën geïnvesteerd. De koloniale winsten maakten het mogelijk om een schrijvend leven in luxe te leiden waarbij ze zich niet kritisch uitte over slavernij’, stellen de onderzoekers.

Van Zuylen is naamgever van de Utrechtse wijk Zuilen. Maar burgemeester Dijksma wil nog niet denken aan het veranderen van namen in de stad die doen denken aan kolonialisme en slavernij.

Op de vraag of de gemeente Utrecht excuses gaat aanbieden voor de slavernij wil Dijksma nu nog geen antwoord geven. De burgemeester ziet het historisch onderzoek als een mogelijk eerste stap in dat proces, maar:

‘We willen dat doordacht en doorleefd doen. Het liefst samen met anderen, die net als eerdere stadsbesturen betrokken zijn geweest bij het slavernijverleden. We vinden het wel belangrijk dat we dit als stad echt gezamenlijk gaan doen’ zegt ze tegen RTV Utrecht.

De gemeente Amsterdam maakt vandaag wél excuses voor haar aandeel in de slavernij. Zij heeft daarvoor vandaag gekozen als passend moment, omdat traditiegetrouw op 1 juli Keti Koti – de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen – wordt herdacht en gevierd.

- Advertentie -