14.4 C
Amsterdam

Burgemeester van Libische stad Derna schat dat 18.000 tot 20.000 inwoners zijn omgekomen

Lees meer

De burgemeester van de Libische kuststad Derna houdt rekening met 18.000 tot 20.000 doden als gevolg van orkaan Daniël. Hij baseert zijn schatting op het aantal stadswijken dat door de overstroming na het breken van twee dammen is verwoest.

De orkaan Daniel zaaide dit weekend dood en verderf in Oost-Libië. Er zijn nu meer dan 2.000 doden gevonden in Derna, maar meer dan 10.000 mensen zijn als vermist opgegeven. Volgens Middle East Eye heeft verwaarlozing van de infrastructuur ervoor gezorgd dat het dodental zo hoog ligt.

Maandag braken twee dammen buiten de stad, als gevolg van de hevige regen en het snel stijgende water. Derna stond plotseling onder water, waardoor een kwart van de havenstad in de Middellandse Zee terecht kwam. De 25-jarige Ibrahim al-Dirnawi, die de ramp overleefde, vertelt Middle East Eye dat er duizenden lichamen op straat, onder het puin en in de zee liggen.

De dammen van Derna zijn in de jaren tachtig gebouwd, tijdens de heerschappij van dictator Muammar Gaddafi. Derna was in 2011 een van de eerste Libische steden die in opstand kwam tegen Gaddafi. Sindsdien zijn de dammen verwaarloosd, omdat de politieke situatie in Libië vanaf toen erg instabiel bleef. Vorig jaar waarschuwden experts dat de dammen kwetsbaar waren voor instorting, als ze door overstroming zouden worden overspoeld.

Het instorten van de dammen heeft ook geleid tot het instorten van vier belangrijke bruggen in de stad, die door het water zijn verwoest. Derna is nu heel moeilijk bereikbaar, wat voor hulpverleners een enorme uitdaging is.

- Advertentie -