18.8 C
Amsterdam

Burgemeesters vragen Spanje om vrijlating Marokkaanse Nederlander

Lees meer

De burgemeesters van Tilburg en Arnhem hebben bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen op de vrijlating van een Marokkaanse Nederlander. De Tilburger en oud-Arnhemmer zit al wekenlang om onduidelijke redenen in een Spaanse cel.

De Spaanse politie heeft aangegeven dat de man is gearresteerd, maar wil niet vertellen wie een klacht tegen hem heeft ingediend en waarom. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben aangegeven dat de man nergens van wordt verdacht en evenmin op een lijst staat van gezochte personen. De man zit nu meer dan 60 dagen vast en is uit protest tegen zijn detentie in hongerstaking gegaan.

Muslim Rights Watch Nederland, een groep die voor de rechten van moslims opkomt, heeft ondertussen de Nederlandse staat aangeklaagd. De Marokkaanse Nederlander zou zijn gearresteerd omdat hij ten onrechte met terrorisme wordt geassocieerd. MRWN neemt het minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid bijzonder kwalijk dat zij geen vinger voor de man lijkt te willen uitsteken. De minister zei in juni dit jaar dat burgers die onterecht op een terreurlijst staan zelf in actie moeten komen.

Advocate Samira Sabir zegt dat er ‘sterke aanwijzingen’ zijn dat de ‘foute informatie’, die leidde tot de arrestatie van de Marokkaanse Nederlander, uit Nederland afkomstig is.

- Advertentie -