11.3 C
Amsterdam

Burgeroorlog in Soedan, Verenigde Staten kondigen sancties aan

Lees meer

De Arabische nieuwszender Al Jazeera duidt het conflict in Soedan, tussen het staatsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) nu aan als een burgeroorlog. De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan wapenbedrijven die banden hebben beide partijen, die al weken met elkaar strijden. 

Gisteren bracht het Witte Huis een verklaring uit. Soedan krijgt economische sancties opgelegd, maar ook gelden er voor actoren die het geweld voortzetten visumbeperkingen. De VS publiceerden echter geen zwarte lijst van personen waarvoor die visumbeperkingen gelden, schrijft Middle East Eye.

Volgens de VS zijn de maatregelen bedoeld ‘om degenen die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van de vrede, veiligheid en stabiliteit van Soedan ter verantwoording te roepen’.

De vier bedrijven die worden gesactioneerd zijn Al Junaid en Tradive, die verbonden zijn met de rebellenbeweging RSF, en Sudan Master Technology en het Defense Industries System (DIS), die gelieerd zijn aan het Soedanese leger. Al Junaid exploiteert meerdere economische sectoren, waaronder de goudmijnindustrie. Tradive is een inkoopbedrijf dat in het verleden militaire voertuigen voor de RSF heeft gekocht.

In Soedan waren er al langer spanningen, maar de vlam sloeg in de pan toen de RSF op 15 april belangrijke legerdoelen aanviel, waaronder de officiële residentie van legeraanvoerder Abdel Fattah al-Burhan, de feitelijke leider van Soedan. Sindsdien zijn er duizenden doden gevallen, en zijn meer dan 1,4 miljoen mensen voor het geweld op de vlucht geslagen.

‘De voortdurende gevechten in Soedan tussen de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces zijn een tragedie die al veel te veel levens heeft gekost – er moet een einde aan komen’, aldus het Witte Huis.

Volgens Al Jazeera is er sprake van een burgeroorlog. Op 28 mei escaleerde het conflict, toen gouverneur Minni Arko Minnawi van Darfur alle inwoners van de Soedanese provincie opriep om de wapens op te pakken en ‘zich te verdedigen tegen aanvallen’. Experts vertellen Al Jazeera dat ze vrezen dat de gouverneur burgers zal rekruteren voor nieuwe milities, die het leger moeten steunen tegen de RSF. De RSF bestaat voornamelijk uit Arabieren. Minni Arko Minnawi heeft in het verleden voor het niet-Arabische Soedanese Bevrijdingsleger (SLA) gevochten tegen de centrale regering, vanwege de uitbuiting en verwaarlozing van Darfur.

- Advertentie -