8.8 C
Amsterdam

Burgeroorlog Soedan aangewakkerd door sociale media

Lees meer

De Soedanese paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) heeft met nepaccounts op Facebook, Instagram en Twitter de burgeroorlog in Soedan aangewakkerd. De rebellenbeweging is sinds april dit jaar in oorlog met het Soedanese leger.

Half april braken er in Soedan gevechten uit, nadat de RSF militaire doelen in de hoofdstad Khartoem aanviel. De media zijn een belangrijk wapen voor beide strijdende partijen. Ze verspreiden desinformatie en nepnieuws, om hun eigen optreden te verdedigen en de andere partij zwart te maken.

In 2019, nadat de Soedanese dictator Omar al-Bashir was afgezet, betaalde generaal Mohamed Hamdan ‘Hemeti’ Dagalo van de RSF aan een Canadees lobbybedrijf zo’n 5,5 miljoen euro om een charmeoffensief te lanceren, om zo de hearts and minds van de Soedanese bevolking te winnen. Ondertussen had generaal Abdel Fattah al-Burhan – die aan het hoofd staat van het Soedanese leger – de reguliere media in handen, die het regeringsnarratief verkondigden.

RSF probeerde via social media een eigen verhaal te verspreiden. Enkele weken voor de militaire machtsovername in oktober 2021 bracht Facebook een rapport uit, waarin stond dat er een netwerk van bijna 1.000 nepaccounts was ontmanteld die aan RSF waren gekoppeld en desinformatie en nepnieuws verspreidden. De accounts deden zich voor als journalisten en studenten in Soedan. Hun berichten waren meestal in het Arabisch en bevestigden het RSF-narratief. Ook waren er, aldus het Digital Forensic Research Lab (DFR Lab) van de Atlantic Council, zo’n 900 nepaccounts van RSF op Twitter actief.

Vorige maand, toen de Soedanese burgeroorlog in volle hevigheid was uitgebroken, verspreidde RSF plotseling allemaal nieuws in het Engels. Dat was bewust, om de internationale gemeenschap te bereiken. Ook heeft de RSF aangekondigd een hotline te openen op WhatsApp, om burgers in de door de militie bezette gebieden in contact te brengen met humanitaire hulp, en is er een taskforce in het leven geroepen die burgers moet beschermen tegen misdaad. Dat laatste initiatief wordt door velen ongeloofwaardig gevonden, schrijft Middle East Eye, omdat de paramilitaire troepen van RSF verdacht worden van betrokkenheid bij verkrachtingen, plunderingen, afpersing en andere misdaden.

- Advertentie -