11.2 C
Amsterdam

Californië zet stap richting herstelbetalingen voor slavernij

Lees meer

De Amerikaanse staat Californië zet een stap richting herstelbetalingen voor Afro-Amerikaanse inwoners vanwege de slavernijperiode en de daaropvolgende achterstelling. Een vijfhonderd pagina’s tellend rapport doet verregaande suggesties om de schade bij afstammelingen van tot slaaf gemaakten te compenseren.

‘Vierhonderd jaar discriminatie heeft geresulteerd in een enorme en aanhoudende welvaartskloof tussen zwarte en witte Amerikanen’, aldus het rapport van een speciaal door de Californische gouverneur ingestelde taskforce.

Het gaat om racistische wetten en racistisch beleid, van huisvesting en onderwijs tot werkgelegenheid en het rechtssysteem. Deze effecten van slavernij zijn volgens het rapport nooit voldoende verholpen.

Behalve financiële herstelbetalingen pleit het rapport ook voor uitgebreide hervormingen in huisvesting, onderwijs en het rechtssysteem om Afro-Amerikaanse mensen tegemoet te komen. Zo moet er subsidie komen voor zwarte mensen die een huis willen kopen, evenals gratis gezondheidszorg, gratis collegegeld aan hogescholen en universiteiten in Californië en beurzen voor zwarte middelbare scholieren.

Voorstanders van herstelbetalingen reageren verheugd op het rapport. Het rapport zal uiteindelijk misschien leiden tot officiële excuses van de Amerikaanse overheid en tot herstelbetalingen voor afstammelingen van zwarte slaven.

In april had sprak president Joe Biden in een ontmoeting met zwarte Amerikaanse politici zijn steun uit voor de oprichting van een soortgelijke commissie als in Californië, die moet onderzoeken hoe de VS als natie de afstammelingen van zwarte slaven zou kunnen compenseren.

- Advertentie -