0.9 C
Amsterdam

Canada beschuldigt India van moord op sikh-leider

Lees meer

De Canadese premier Justin Trudeau beschuldigt India ervan een belangrijke leider van de sikh-gemeenschap in Canada te hebben vermoord. India noemt de aantijgingen ‘absurd’.

Gisteren zei Trudeau dat ‘agenten van de Indiase regering’ afgelopen juni sikh-leider Hardeep Singh Nijjar hebben vermoord. De premier zei dat hij zich baseerde op uitgebreid onderzoek. ‘Elke betrokkenheid van een buitenlandse regering bij de moord op een Canadese staatsburger op Canadees grondgebied is een onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit.’

Inmiddels heeft Canada een Indiase diplomaat het land uitgezet, die het hoofd van de Indiase inlichtingendienst in Canada zou zijn.

Vanochtend reageerde de Indiase regering op de beschuldigingen. Die zijn ‘absurd’ en politiek gemotiveerd. Canada biedt volgens India onderdak aan ‘Khalistani-terroristen en extremisten’ die de veiligheid van India bedreigen. Khalistan is de naam van het land dat sikh-separatisten willen stichten in Noordwest-India.

In Canada woont een grote Indiase minderheid. Onder hen bevinden zich relatief veel sikhs, die zijn gevlucht voor de religieuze spanningen tussen sikhs en hindoes. In 1984 bestormde het Indiase leger de Gouden Tempel in Amirtsar, de heiligste plaats van het sikh-geloof. Hierbij kwamen honderden mensen om. Uit wraak besloten twee sikh-lijfwachten van premier India Gandhi om haar te vermoorden, waarvoor ze later werden opgehangen.

Ook Canada werd ongewild bij de strijd betrokken. In 1985 ontplofte een bom op een Air India-vlucht van Toronto naar Londen. Alle passagiers kwamen om. Twee sikh-verdachten werden in 2005 vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Veel getuigen waren overleden, sommigen waren vermoord, anderen waren mogelijk geïntimideerd en durfden daarom niet te getuigen. Singh Malik, een van de mannen die in 2005 werd vrijgesproken, werd vorig jaar juni doodgeschoten in Canada.

- Advertentie -