13.1 C
Amsterdam

Canada: extremistische hindoegroep steunt man die op moslims inreed

Lees meer

Enkele hindoe-extremistische activisten in Canada zijn solidair met de witte terrorist die met zijn auto vier moslims doodreed in London, Ontario.

Het gaat om de hindoe-nationalistische organisatie Canadian Hindu Advocacy. De organisatie, een vehikel van anti-moslimactivist Ron Banerjee, flirt op Twitter zelfs met een toekomstige betoging ter ondersteuning van de witte terrorist Nathaniel Veltman (20).

Op 6 juni reed Velman in London, Ontario met een zwarte pick-up vier islamitische familieleden dood. Enkel en alleen omdat ze moslims waren, denkt de politie. De slachtoffers zijn een 74-jarige vrouw, een 46-jarige man, een 44-jarige vrouw en een 15-jarig meisje. Een 9-jarige jongen overleefde de aanslag, Veltman werd nabij de plaats delict opgepakt. Er zijn berichten dat hij ‘gevechtskleding’ droeg.

Het Twitteraccount van Canadian Hindu Advocacy is het niet eens met het feit dat de moord op de vier Pakistaans-Canadese moslims als terrorisme wordt bestempeld door de Canadese minister-president Justin Trudeau:

‘Trudeau en andere politici noemen het Londense auto-incident vorige week ‘terrorisme’, voordat de politie zich erover heeft uitgesproken. Dan volgt de wetshandhaving dat voorbeeld. Wetshandhaving zwicht voor politieke druk. Schandalig.’

De lobbygroep zegt dat Canada is vervallen in een ‘shariastaat’ waarin als je in de buurt van een moslim niest, dit al beschouwd wordt als anti-islamitisch ‘terrorisme’.

Er zou juist ‘geen bewijs zijn dat Veltman handelde uit haat tegen welke groep dan ook’. De Canadian Hindu Advocacy pleit in een tweet van tien juni zelfs voor zijn vrijlating.

De lobbygroep zegt het ook ‘afschuwelijk’ te vinden dat de vier slachtoffers werden gedrapeerd in Canadese vlaggen voor hun begrafenis.

Ron Banerjee en zijn Canadian Hindu Advocacy zijn een exponent van hindutva, het hindoe-nationalisme dat gelooft dat India beschermd moet worden tegen ‘gevaren’ van ‘buiten’, vooral de islam. Sinds Narendra Modi van de nationalistische BJP-partij minister-president is geworden, heeft het hindoe-nationalisme wereldwijd aan kracht gewonnen.

In Nederland wordt het hindoe-nationalisme vertolkt door de organisaties Hindu Swayamsevak Sangh en de Overseas Friends of BJP. Het hindoe-nationalisme heeft aanhangers onder Indiase Nederlanders en Hindoestaans-Surinaamse Nederlanders.

- Advertentie -