16.1 C
Amsterdam

Canada: ‘inheemse’ professor blijkt voor 100% Europese afkomst te hebben

Lees meer

De Universiteit van Saskatchewan in Canada heeft professor Carrie Bourassa met verplicht verlof gestuurd, nadat de Canadese nieuwszender CBS haar onlangs ontmaskerde als ‘race fake’. De witte vrouw deed zich voor als inheemse.

Bourassa beweerde altijd van de Métis-stam en ook invloeden van de Aniahinaabe en de Tlingit te bezitten, maar in werkelijkheid is ze volledig van Europese afkomst.

In 2019 verscheen de professor op een TEDx-lezing met een blauwe geborduurde sjaal en een veer in de hand, waar ze zichzelf identificeerde met de inheemse naam ‘Morning Star Bear’.

Bourassa was behalve hoogleraar ook wetenschappelijk directeur voor de gezondheid van inheemse volkeren bij het Canadian Institute of Health Research (CIHR). De organisatie beschreef haar als ‘een Métis-vrouw, een hoog aangeschreven inheemse onderzoeker’ die ‘een onbaatzuchtige leider en een onvermoeibare voorvechter is geweest voor alle inheemse volkeren in dit land’.

De omroep meldde dat mensen die met Bourassa werkten hun bezorgdheid hadden geuit over haar verhaal over haar afkomst, en sommigen onderzochten haar genealogische gegevens, waaruit naar verluidt bleek dat haar voorouders van Russische, Poolse en Tsjechoslowaakse afkomst waren.

De kwestie deed de CBS-onderzoekers denken aan de zaak-Dolezal in de Verenigde Staten. De academica Rachel Dolezal deed zich jarenlang voor als zwarte vrouw. Na haar ontmaskering in 2015 als ‘race fake’ koos Dolezal voor een andere carrière. Ze heeft nu een OnlyFans-account, met fitness-foto’s, filmpjes over hoe je je haar moet doen en voetfetisj-content.

- Advertentie -