11.8 C
Amsterdam

Canada: Inheemse vrouw (37) wordt niet geholpen door ziekenhuis en sterft

Lees meer

Een inheemse vrouw is in een ziekenhuis in de Canadese provincie Quebec overleden omdat het verplegend personeel haar onmenselijk en racistisch heeft behandeld, schrijft de Britse krant the Guardian. Ze zou nog in leven zijn als ze wit was, concludeerde een lijkschouwer.

Het gaat om de 37-jarige Joyce Echaquan, die in september dit jaar in het ziekenhuis in Quebec werd opgenomen vanwege een hartaandoening. Toen haar pijn verhevigde, leek het personeel onverschillig voor haar smeekbeden om hulp.

Daarop besloot de vrouw haar ervaringen te livestreamen op Facebook. Te zien is dat ze grijnst als verpleegsters haar ‘dom als de hel’ noemden. ‘Ben je klaar met stom doen? Ben je klaar?’, vroeg een verpleegster in het Frans terwijl Echaquan kreunde van de pijn.

‘Je hebt verkeerde keuzes gemaakt, lieverd,’ zei een andere verpleegster. ‘Wat zullen je kinderen denken als ze je zo zien?’

Echaquan, een Atikemekw-moeder van zeven kinderen, stierf aan longoedeem in verband met een zeldzame hartaandoening.

De lijkschouwer stelde vast dat het medisch personeel ervan uitging dat Echaquan last had van ontwenningsverschijnselen vamwege het stoppen met pijnstillers. Het persooneel negeerde ook de symptomen die ze beschreef, waaronder hartkloppingen.

De lijkschouwer concludeerde dat de eerste diagnose van Echaquan was gebaseerd op vooroordelen en dat ze niet goed werd gecontroleerd, voordat het personeel haar alsnog naar de intensive care bracht. Ze gelooft dat Echaquan vandaag zou leven als ze wit was, want ‘systemisch racisme’ is nog steeds alomtegenwoordig in Canada.

‘Zonder de video zou mevrouw Echaquan nooit zijn gehoord. Deze observatie zorgt ervoor dat de rillingen over de rug lopen.’

De premier van Quebec is naar eigen zeggen ‘geschokt’ over de ‘onaanvaardbare’ behandeling van Echaquan, maar hij ontkent dat dit een voorbeeld was van systemisch racisme.

De familie van Echaquan kondigde aan een rechtszaak aan te zullen spannen tegen het ziekenhuis.

- Advertentie -