14.8 C
Amsterdam

Canada: proces gestart tegen witte man die moslims doodreed

Lees meer

In Canada staat Nathaniel Veltman voor de rechter voor het ‘doelbewust inrijden op een moslimfamilie’ in 2021. Voorgangers van de moslimgemeenschap en mensenrechtenactivisten in Canada willen dat de witte man expliciet veroordeeld wordt voor een ‘islamofoob haatmisdrijf’. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.


‘We zullen deze zaak nauwlettend volgen’, zegt de Canadese Raad van Moslims over deze kwestie.

De 42-jarige National Veltman reed twee jaar geleden met een pick-up truck in op de moslimfamilie Afzaal. Salman Afzaal, zijn vrouw Madiha, hun 15-jarige dochter Yumma en Salmans moeder Talat kwamen daarbij om het leven. De 9-jarige zoon raakte zwaargewond.

‘Het recht moet zegevieren’, zegt familielid Shaukat Rizvi. Hij heeft vertrouwen in het Canadese rechtssysteem. De Canadese jury beschuldigt hem van vier maal moord en poging tot moord. Veltman zelf ontkent alle beschuldigingen.

De autoriteiten vonden in 2021 al meteen dat hij de omgekomen moslims vanwege hun islamitische geloof heeft aangevallen en spraken toen ook over ‘terrorisme’.

De moordaanslag op de moslimfamilie zorgde destijds voor hernieuwd trauma bij Canadese moslims. Velen waren al diep geschokt door de dodelijke aanslag op een moskee in Quebec in 2017 en een steekpartij in Toronto in 2020.

- Advertentie -