20.5 C
Amsterdam

Canadese premier waarschuwt moslimouders voor desinformatie over lhbtiq+

Lees meer

De Canadese premier Justin Trudeau waarschuwt moslims voor extreemrechtse beïnvloeding uit de VS over de lhbtiq+-gemeenschap. Extreemrechts zou desinformatie verspreiden en moslims aanzetten tegen lhbtiq+-onderwijs op scholen. Zo schrijft de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

In het district Ottawa protesteerden moslims vorige week tegen de manier waarop gender wordt onderwezen in scholen. De beschikbaarheid van ‘lhbtiq+-content’ wordt door sommige moslims opgevat als een bedreiging voor hun islamitische geloof en cultuur.

De Canadese premier bezocht in reactie daarop een moskee en ging in gesprek met de moslimgemeenschap. Trudeau zei in gesprek met een ouder ‘begrip te hebben voor de zorgen van moslimouders’ en verklaart dat het een ‘legitieme zorg’ is, maar voegt daar wel aan toe dat er veel ‘onwaarheden’ worden verspreid op sociale media.

De kern van de zaak is of ouders met een beroep op hun geloof ervoor kunnen kiezen lessen over seksuele en gender identiteit aan hun kinderen voorbij te laten gaan. Trudeau erkende de vrijheid van religie, maar zei ook dat die vrijheid met verplichtingen komt.

‘Het zorgt ervoor dat je volledig kan participeren in de maatschappij. Maar het is geen buffet waar je de vrijheden voor jezelf kunt uitpikken en de vrijheden voor anderen kunt laten liggen. Het opstaan voor de rechten van mensen betekent dat je opstaat voor de rechten van iedereen’, aldus Trudeau die eraan toevoegde dat het lhbtiq+-onderwijs niet ‘agressief’ is.

Volgens Trudeau is dat taal die door extreemrechts wordt gebruikt om moslims op te zwepen. ‘Dat doen ze niet om de moslimgemeenschap te steunen. Dit zijn mensen die zich op consistente wijze tegen de moslims hebben gekeerd. Zij gebruiken nu de lhbtiq+-issue daarvoor.’

- Advertentie -