20.2 C
Amsterdam

Canadese rechter dwingt regering om vier IS-strijders terug te halen

Lees meer

Canada gaat vier IS-strijders repatriëren, samen met hun vrouwen en kinderen. Volgens de moeder van een van die vier, een Brits-Canadese man die vastzit in een Syrisch kamp, heeft dit besluit wereldwijde implicaties.

Dat vertelt de vrouw aan nieuwssite Middle East Eye. De Canadese rechter dwong onlangs de regering om de vier strijders terug te halen naar Canada, samen met hun zes vrouwen en dertien jonge kinderen. Familieleden van de gevangenen hadden de regering voor de rechter gedaagd.

‘We zijn dolblij met dit nieuws’, zegt Sally Lane, de moeder van de Brits-Canadese man. ‘Het voelt surrealistisch omdat we al zo lang vechten om Jack terug te krijgen, maar het nieuws gaat de wereld rond, dus het moet waar zijn.’

Jack Letts, haar zoon, bekeerde zich tot de islam en maakte in 2014 een reis door Syrië en Irak, in gebieden die toen door IS werden gecontroleerd. Maar volgens zijn familie is Letts geen IS-strijder. Hij zou zijn gevangen genomen door IS. Het Verenigd Koninkrijk ontnam hem vervolgens zijn Britse nationaliteit af, om te voorkomen dat hij naar dat land kon terugkeren.

Volgens vijf speciale VN-rapporteurs, die hierover vorig jaar juni een serie brieven schreven, is repatriëring van IS-strijders uit het buitenland ‘de enige reactie (…) die voldoet aan internationale wetgeving’. Zij bekritiseren de ‘onmenselijke omstandigheden’ in de Syrische gevangenissen, waarin de IS-strijders vaak al jaren vastzitten.

- Advertentie -