14.4 C
Amsterdam

Canadese scholier verscheurt koran, school reageert geschrokken

Lees meer

Een scholier in Canada verscheurde begin deze maand een koran. De school noemt het een zeer ernstig incident en is geschrokken.

Het gaat om een leerling van de Courtice Secondary School in de staat Ontario, aldus de Canadese omroep CBC. De leerling heeft een video gemaakt waarop te zien is dat een koran wordt beschadigd. Hij opent het boek en lijkt er pagina’s uit te scheuren en te verfrommelen, om vervolgens met beide middelvingers naar te wijzen.

De school is erg geschrokken van het incident. ‘Hoewel we geen commentaar kunnen geven op individuele disciplinaire maatregelen, neemt de Kawartha Pine Ridge District School Board alle beschuldigingen van discriminatie serieus en onderneemt onmiddellijk stappen om dit zeer ernstige incident aan te pakken’, verklaarden bestuursvoorzitter Steve Russell en onderwijsinspecteur Jamila Maliha afgelopen donderdag.

‘Het [bestuur] tolereert geen daden van haat jegens personen of symbolen van geloof’, vervolgden ze. Russell en Maliha benadrukten dat de school ‘de waarden van rechtvaardigheid, diversiteit, inclusiviteit en de waardigheid en menselijkheid van elk individu’ hoog in het vaandel heeft staan. Ze willen daarom de schade herstellen die dit incident bij de moslimgemeenschap heeft veroorzaakt.

Munawara Mazlomyar, een twaalfjarige moslimleerlinge, vertelde dat ze diepbedroefd was door het incident, en zich daarom ook onveilig voelde op school. Ze wil dat de school een campagne start, om islamofobie tegen te gaan.

De minister van Onderwijs van Ontario, Stephen Lecce, veroordeelde vrijdag het ontheiligen van de koran tijdens een persconferentie. Hij zei dat moslimleerlingen niet ontmoedigd mogen raken. ‘We geloven in hen, we steunen hen en we zullen doorgaan met het financieren van organisaties die voor hen opkomen, zodat we dit soort incidenten niet opnieuw zien plaatsvinden.’

Volgens de islam zijn het ontheiligen van de koran en het beledigen van de profeet vormen van blasfemie. In landen als Saoedi-Arabië, Iran en Pakistan staat op deze misdrijven de doodstraf.

- Advertentie -