17.3 C
Amsterdam

Canadese school heeft eerste Amerikaanse programma tegen moslimhaat

Lees meer

Een school in de Canadese stad Toronto heeft een naar eigen zeggen ‘inclusief programma’ ontwikkeld waardoor moslimstudenten ‘in een veilige omgeving’  kunnen studeren. Zo meldt de Turkse staatszender Anadolu Ajansi.

Hier hebben naar verluidt ongeveer 40.000 moslimstudenten profijt van. ‘Dit is het eerste schoolbestuur in Canada dat een anti-islamofobieprogramma heeft ontwikkeld. En misschien wel de eerste in heel Noord-Amerika’, zegt Aasiyah Khan, de voorzitter van NCCM, de Canadese Raad voor Moslims.

Volgens Nokha Dakroub, een sociaal werker en activist die bij het schoolbestuur zat, heeft het ‘gevaar van islamofobie’ een negatieve werking op veel studenten. Vorig jaar riep Dakroub op voor ‘concrete actie’ en kwam met een motie tegen moslimdiscriminatie op school. De motie regelt dat er op reguliere basis rapport wordt uitgebracht van de stand van zaken, met daarin maatregelen zoals het afleggen van verantwoording én dat deze informatie met de bredere gemeenschap ‘wordt gedeeld’.

Een ander maatregel is dat de medewerkers ‘anti-islamofobietraining’ krijgen. Het plan dat over een periode van vier jaar moet worden geïntroduceerd zou haat tegen en discriminatie van moslims in onderwijs moeten bestrijden. Dat gaat met beleid dat in samenwerking met de Canadese Raad voor Moslims (NCCM), islamitische NGO’s en moslimstudentenverenigingen wordt gemaakt. ‘Het is een anti-islamofobiestrategie die wordt gecreëerd door diegenen die er consistent, direct en direct, mee worden geconfronteerd in het schoolsysteem’, aldus Khan van de NCCM.

- Advertentie -