5.9 C
Amsterdam

Caribische studenten krijgen BSN voordat ze naar Nederland komen

Lees meer

Studenten uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten kunnen nu eindelijk een burgerservicenummer aanvragen voordat ze naar ‘Europees Nederland’ komen, bericht universiteitskrant Ad ValvasDit scheelt een boel ‘kopzorgen’.

Tot voor kort konden studenten van de eilanden pas een BSN aanvragen nadat ze in Nederland waren aangekomen en ingeschreven bij een gemeente. Dat leidde tot allerlei praktische problemen. Het BSN is een voorwaarde om te kunnen werken, want werkgevers hebben dit nummer nodig voor het opgeven van de loonbelasting. Ook is het nummer nodig om een bankrekening te openen.

Enkele jaren geleden trok de Nationale Ombudsman aan de bel over de problemen waarmee Caribische studenten kampten. Ze kregen geen BSN en hadden te maken met discriminatie, cultuurverschillen en taalachterstand. Dit leidt ook tot slechtere schoolprestaties. Op dit moment haalt slechts 20 procent van de hbo-studenten met een Caribische achtergrond binnen vijf jaar het bachelordiploma, tegen 40 procent van de studenten met een niet-westerse migratieachtergrond en tegen 50 procent van de witte studenten. Ook op de universiteit presteren Caribische studenten slechter.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat Caribische studenten in Nederland minder vaak aan zorgopleidingen beginnen, zoals bijvoorbeeld geneeskunde of fysiotherapie, vanwege het afschaffen van de lotingsprocedure. Dat is in hun nadeel geweest.

- Advertentie -