13.4 C
Amsterdam

Cartoon Volkskrant wekt wrevel bij Lodewijk Asscher

Lees meer

De cartoonist Collignon strijkt met zijn nieuwste tekening weer een groep Nederlanders tegen de haren in. Een van hen is voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher. ‘De Joden verzinnen het antisemitisme zelf en zijn onderdeel van de Lange Arm van Israël. Hoe vinden jullie zelf dat het gaat Volkskrant?’, vraagt hij verontwaardigd op sociale media.

De cartoon van een lange arm met davidster verscheen donderdag in de Volkskrant. Volgens Asscher is een ‘grens bereikt’, schrijft hij in een opiniestuk in diezelfde krant. ‘Deze week bleek dat het antisemitisme in Nederland met 818 procent gestegen is. Nederland doet aardig mee in de internationale antisemitisme-ranglijstjes’, haalt hij het Cidi-onderzoek naar antisemitisme aan.

Asscher zegt ook dat hij verdriet voelt over de ‘onschuldige Palestijnen die nu in de Gazastrook worden vermalen’. Hij wil een lans breken voor verdraagzaamheid en begrip.

‘Maar als mijn krant, de Volkskrant, op de dag van de herdenking van de Kristallnacht een spotprent plaatst met de boodschap dat de Joden het antisemitisme zelf verzinnen als onderdeel van de zogenaamde ‘lange arm’ van Israël, dan is een grens bereikt,’ meldt hij aangedaan.

Collignon maakt wel vaker omstreden cartoons. Vorig jaar stonden Marokkaanse Nederlanders op hun achterste benen, toen ze als dieven werden afgeschilderd nadat ze waren uitgeschakeld van het WK in Qatar.

- Advertentie -