19.4 C
Amsterdam

CBS: 4 op 10 Nederlanders heeft in 2070 een migratieachtergrond

Lees meer

Volgens een nieuwe bevolkingsprognose door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal 42 procent van de Nederlandse bevolking in 2070 een migratieachtergrond hebben. Dat komt voor het leeuwendeel door immigratie, meldt het CBS. 

Sinds 2000 is de bevolking gegroeid met 1,5 miljoen inwoners, van wie 96 procent een migratieachtergrond heeft. Inmiddels heeft een kwart van alle Nederlanders een migratieachtergrond.

Tegelijkertijd neemt de bevolking met een autochtone achtergrond sinds 2015 af. Dit komt doordat er meer mensen overlijden dan er kinderen worden geboren en er iets meer mensen emigreren dan immigreren.

Het CBS beschouwt inwoners met een migratieachtergrond als mensen waarvan minimaal één ouder in het buitenland is geboren. Deze onderverdeling leidt soms kritiek. Zo vindt journalist Alexander Beunder de nieuwe cijfers van het CBS ‘stemmingmakerij’. Hij vraagt zich op Facebook af of het CBS niet sneller mensen een ‘Nederlandse achtergrond’ moet toekennen: ‘Hoeveel generaties moet je in Nederland hebben gewoond om dit stempel te krijgen?’

Onlangs kreeg FvD-Kamerlid Freek Jansen emmers vol kritiek over zich heen nadat hij in de Kamer openlijk fantaseerde over het intrekken van verblijfsvergunningen en beweerde dat echte Nederlanders ‘de mensen [zijn] die hier altijd al waren’.

- Advertentie -