23.5 C
Amsterdam

CDA Oegstgeest houdt vast aan aparte looproutes voor statushouders

Lees meer

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Oegstgeest blijft vasthouden aan controversiële ‘looproutes’ voor statushouders. Het CDA wil liever niet dat zij door een dure villawijk lopen, want dat vinden de bewoners niet fijn.

Het CDA stemde in met de komst van 175 statushouders, die woonruimte krijgen in het zogenoemde Hoefijzergebouw. Maar om de bewoners van de villawijk tegemoet te komen, diende het CDA een motie in ‘om verkeersbewegingen van statushouders en spoedzoekers door de wijk zoveel mogelijk te voorkomen’. Als ze naar de winkelstraat willen lopen, moeten ze ‘gestimuleerd’ worden om het wijkje heen te lopen.

Deze motie leidde op Twitter tot veel commotie. Onder meer ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en BIJ1-voorvrouw Sylvana Simons leverden felle kritiek op het CDA.

CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk blijft echter aan zijn motie vasthouden, bericht Omroep West. ‘We proberen juist naar eer en geweten mensen die in nood zijn een dak boven het hoofd te geven. Daarvoor is wel een draagvlak nodig en dus willen we tegelijkertijd de zorgen van de omwonenden serieus nemen’, zegt hij.

Van Blitterswijk benadrukt dat het CDA geen voorstander is voor een verbod voor statushouders om door bepaalde wijken te lopen. ‘Van een verbod voor een bepaalde groep is geen sprake. Het is aan de wethouder om in overleg met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) te kijken hoe er rekening met de buurt kan worden gehouden.’

- Advertentie -