18 C
Amsterdam

CDA-prominent Leers: ‘PVV en FvD niet op voorhand uitsluiten’

Lees meer

Gerd Leers vindt dat het CDA niet bij voorbaat PVV en Forum voor Democratie moet uitsluiten als coalitiepartners. De CDA-coryfee is het oneens met Henri Bontenbal. De nieuwe CDA-lijsttrekker is van mening dat het CDA niet dezelfde fout moet maken als in 2010, toen het kabinet-Rutte I, bestaande uit VVD en CDA, een gedoogconstructie met de PVV aanging.

Eergisteren zei Bontenbal in het WNL-radioprogramma Haagse Lobby dat het CDA niet wil samenwerken met de PVV en het FvD. ‘Deze partijen zijn onfatsoenlijk en willen niet echt de democratische rechtsstaat beschermen’, aldus de kersverse lijsttrekker. ‘Het CDA gaat niet in een coalitie met deze partijen.’ PVV en FvD ‘slopen’ volgens Bontenbal de democratische rechtsstaat met hun ‘antirechtstatelijke acties’.

Gerd Leers, voormalig CDA-parlementariër, oud-burgemeester van Maastricht en oud-minister van Immigratie en Asiel in het kabinet-Rutte I, ziet dit toch echt anders. ‘Ik snap zijn emotie op dit punt, maar ik ben niet zo van het uitsluiten van partijen’, zei hij in het radioprogramma Sven op 1. ‘Je moet kijken hoe de PVV straks uit de verkiezingen komt.’

Dit betekent niet dat Leers een warme voorstander is van samenwerking met de PVV. ‘Als het gedachtegoed van de PVV volledig haaks staat op het gedachtegoed van het CDA over menswaardige opvang (van vluchtelingen, red.), dan moeten we met zo’n partij niet in een coalitie willen gaan zitten.’

De 40-jarige Bontenbal heeft met zijn uitspraken over het uitsluiten van PVV en FvD veel kritiek geoogst in rechtse kringen. Een briefschrijver in De Telegraaf spreekt over een ‘slechte start’ van de nieuwe CDA-lijsttrekker. Voetbalcommentator Jack van Gelder is woedend dat Bontenbal PVV en FvD aan elkaar gelijkstelt. ‘Hoogmoedswaanzin van een splinterpartij schrijft hij op X. ‘Naar mijn idee hebben PVV en FvD grote verschillen in denkbeelden.’ Van Gelder vindt het niet democratisch dat CDA de PVV op voorhand uitsluit. Dat de PVV moslimburgers uitsluit, daarover laat de voetbalcommentator zich niet uit.

- Advertentie -