17.1 C
Amsterdam

CDU-politicus wil verbod van rechtsextremistische AfD

Lees meer

De CDU-politicus Marco Wanderlitz pleit voor een verbod van de rechtsextremistische partij Alternative fur Deutschland (AfD). Dat zegt hij in een interview met NRC. Vorige week werd bekend dat AfD-politici een plan bespraken om miljoenen Duitsers te deporteren. 

Volgens de Duitse grondwet kunnen partijen worden verboden die de democratische rechtsorde willen inperken of er geheel vanaf willen, bedoeld voor partijen zoals de AfD, betoogt Wanderlitz. Volgens hem is de AfD namelijk een ‘racistische, antisemitische en extreemrechtse partij die de democratie wil afbreken’.

Wanderlitz wil al meer dan twee jaar dat dat die stap wordt genomen. Niet dat hij niet gelooft in politieke discussie, maar veel mensen worden in de echokamers van sociale media daar niet mee bereikt, vindt hij. ‘Daar bovenop komt een zich steeds verder radicaliserende AfD die steeds meer kiezers trekt. Daarom denk ik dat de wet die in 1949 in de grondwet is opgenomen in stelling moet worden gebracht’, aldus Wanderlitz.

Wanderlitz krijgt steeds meer medestanders. Maar hij was al lang voor de deportatieplannen in Potsdam voor een verbod.

‘Voor mij waren de laatste verkiezingscampagne van AfD (2021) het kantelmoment. Het was één grote door haat en hetze gedreven aanval op het democratische systeem en zijn vertegenwoordigers. Toen kort na aantreden van de coalitie ook nog de oorlog in Oekraïne uitbrak, werd mij snel duidelijk: hier wordt niets meer beter.’

- Advertentie -