21.2 C
Amsterdam

Chatbot Gemini maakt van paus een vrouw of zwarte man

Lees meer

De AI chatbot Gemini van Google blijkt oog te hebben voor diversiteit, soms net iets te veel. De afbeeldingengenerator maakt van George Washington een Afro-Amerikaanse man en van de paus een vrouw, zo schrijft de New York Post.

Gemini gaf bizarre resultaten op de eenvoudige vraag van The Post om een afbeelding van een paus te maken, schrijft de krant. ‘In plaats van een foto te geven van een van de 266 pausen in de geschiedenis – allemaal witte mannen – gaf Gemini foto’s van een Zuidoost-Aziatische vrouw en een zwarte man in heilige gewaden.’

En toen het Gemini vroeg om een afbeelding van George Washington te maken, de eerste president van de Verenigde Staten, kwam de AI chatbot met een Afro-Amerikaanse man in een achttiende-eeuws uniform, met een witte pruik.

Toen The Post vroeg waarom het deze afbeeldingen genereerde, was het antwoord dat het een meer inclusieve en accurate afspiegeling van de historische context van de periode wilde geven. De conservatieve influencer Ian Miles Cheong noemde Gemini ‘krankzinnig woke’.

‘We trachten dit soort afbeeldingen onmiddellijk te verbeteren’, zegt Jack Krawczyk, senior directeur product management voor Gemini Experiences bij Google tegen New York Post. Hij legt de krant uit dat het op zich goed is dat de AI chatbot met inclusieve afbeeldingen komt, omdat mensen uit de hele wereld Gemini gebruiken. ‘Maar hier slaat het de plank mis.’

- Advertentie -