20.7 C
Amsterdam

China: beelden opgedoken van geblinddoekte en geboeide Oeigoeren

Lees meer

Beelden van geblinddoekte en geboeide Oeigoerse gevangenen in China gaan de wereld rond.

De tientallen Oeigoeren in het filmpje zijn jonge mannen. Ze worden vastgehouden op een treinstation, om naar de beruchte ‘heropvoedingskampen’ te worden vervoerd. Hun haar is afgeschoren en ze hebben dezelfde paarse vesten aan. Ook zie je Chinese bewakers, die in het zwart gekleed zijn.

De Australische onderzoeker Nathan Ruser twittert dat het filmpje authentiek is. Hij vermoedt dat de beelden van een jaar geleden stammen. De Britse zender Sky News meldt dat de beelden mogelijk dateren van begin dit jaar.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio Xinjiang, dat door de Oeigoeren Oost-Turkestan wordt genoemd. China beschuldigt de islamitische Oeigoeren van terrorisme en seperatisme.

In deze kampen worden de Oeigoeren onderworpen aan een streng regime. Voormalige gevangenen hebben verteld dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is uiterst kritisch over het Chinese beleid. Het harde optreden tegen de Oeigoeren heeft volgens hem niets te maken met terrorismebestrijding, maar is een poging om minderheidsculturen en -religies in China te vernietigen.

- Advertentie -