14.7 C
Amsterdam

‘China breidt varkensboerderijen uit om Oeigoeren varkensvlees te voeren’

Lees meer

China breidt varkensboerderijen uit om Oeigoerse gevangenen in de zogenoemde heropvoedingskampen in Xinjiang gedwongen varkensvlees te laten eten. Dit beweert de Duitse antropoloog Adrian Zenz, die zich verdiept heeft in de geschiedenis en cultuur van de islamitische Oeigoeren.

Zenz beroept zich onder meer op door de Chinese staat goedgekeurde nieuwsartikelen. Het gaat onder andere om een boerderij in het zuidelijke Kashgar-gebied, die tot doel heeft 40.000 varkens per jaar te fokken.

Moslims in de heropvoedingskampen worden gedwongen om varkensvlees te eten, bleek eerder al uit getuigenissen van ex-gevangenen. Volgens de islam is varkensvlees haram.

Het voeren van varkensvlees is ‘een poging om de cultuur en religie van de mensen in Xinjiang compleet uit te roeien’, aldus Zenz. ‘Het maakt deel uit van een strategie om de Oeigoeren seculier te maken en te indoctrineren om de Communistische Partij te volgen en agnost of atheïst te worden.’

Tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera doet de uit China gevluchte moslima Sayragul Sautbay hierover een boekje open.

‘Elke vrijdag werden we gedwongen om varkensvlees te eten’, vertelt ze. ‘Ze hebben bewust gekozen voor een dag die heilig is voor moslims. En als je dit weigerde kreeg je een zware straf.’ De bedoeling was om de gevangenen te vernederen. ‘Het was alsof ik een ander persoon was. Alles om mij heen werd zwart. Het was erg moeilijk om te accepteren.’

- Advertentie -