17.3 C
Amsterdam

China en India praten over heet hangijzer Kashmir

Lees meer

De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in de Zuid-Indiase kuststad Mamallapuram voor een ‘informele bespreking’ met Narendra Modi, de premier van India. De twee landen hebben nog wat appeltjes met elkaar te schillen. Eén van de grootste pijnpunten op dit moment: Kashmir.

China claimt nog altijd zo’n 90.000 vierkante kilometer – een gebied twee keer zo groot als Nederland – aan land in het noordoosten van India. India zegt daarentegen recht te hebben op ongeveer 38.000 vierkante kilometer dat nu nog in handen is van China. Het gaat om gebied in de westelijke Himalaya en in het oostelijke deel van de regio Kashmir.

Analisten verwachten dat, gezien de recentelijke ontwikkelingen in dat gebied, de situatie in Kashmir de hoogste prioriteit zal hebben in de meeting, die formeel geen agenda kent.

Sinds India de autonome status en iedere vorm van contact en bewegingsvrijheid binnen een groot deel van Kashmir begin augustus introk, zijn er ernstig toegenomen spanningen. Inmiddels zijn duizenden mensen, waaronder veel politieke kopstukken, in Kashmir gearresteerd door de Indiase overheid.

Modi noemt het afschaffen van de autonomie van Kashmir nodig vanwege tientallen jaren van bloedvergieten in deze regio. Buurland Pakistan, dat ook aanspraak meent te hebben op het overwegend islamitische Kashmir, is het daar niet mee eens. Dat land probeert de acties van India aan te vechten bij de Verenigde Naties, maar zonder succes.

India heeft het ‘Chinese’ deel van Kashmir vooralsnog met rust gelaten, maar toch steunt China Pakistan in dit conflict. China, dat zelf de Oeigoeren in het westelijke deel van China onderdrukt, vindt dat India eenzijdig handelt in Kashmir.

Daarbij heeft Modi laten weten ook het deel van Kashmir dat nog formeel autonoom is – ‘Ladakh’ genaamd – per 31 oktober administratief onder India te zullen laten vallen. Daaronder zit ook dat oostelijke stukje van Kashmir – ‘Aksai Chin’ – dat nu nog door China wordt geclaimd.

India lijkt zich vooralsnog niets van China aan te trekken. De Indiërs zien heel Kashmir als een deel van India. En ‘het is niet aan andere landen om zich te bemoeien met interne zaken van India’, aldus het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

Morgen, wanneer de besprekingen klaar zijn, zullen India en China elk met een afzonderlijk statement komen.

- Advertentie -