18.8 C
Amsterdam

Chinese Hui-moslims botsen met politie over afbraak moskee

Lees meer

Islamitische demonstranten in de Zuid-Chinese stad Naguzhen zijn slaags geraakt met honderden politieagenten. Zij protesteerden tegen het gedeeltelijk slopen van een veertiende-eeuwse moskee. Dit schrijft de Britse krant The Guardian.

In 2020 oordeelde een rechter dat er onterecht een koepeldak en minaretten aan de moskee waren toegevoegd. Toen de Hui-moslims in de stad besloten om hiertegen te protesteren, kwamen ze in botsing met de politie.

Op video’s, die op westerse social media werden gepost, is te zien hoe de politie, compleet met oproerschilden en beschermende kleding, in aanvaring kwam met honderden demonstranten buiten de moskee. Sommige demonstranten gooiden met stoelen en stenen. De politie verrichtte meerdere arrestaties.

De politie heeft demonstranten een ultimatum gegeven. Ze kunnen zich tot dinsdag 6 juni aangeven bij de politie.

De Hui zijn een islamitische minderheid in China. Ze leven onder andere in Xi’an, de oude keizerlijke hoofdstad waar de Zijderoute begon, en de zuidwestelijke provincie Yunnan. In tegenstelling tot islamitische Oeigoeren, spreken de Hui Mandarijn en worden ze gezien als meer geassimileerd. Toch ontkomen ook de Hui niet aan discriminatie door de communistische regering.

- Advertentie -