10.7 C
Amsterdam

‘China probeert VN-rapport over Oeigoeren in doofpot te laten stoppen’

Lees meer

China wil dat de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties een langverwacht rapport intrekt over mensenrechtenschendingen tegen de islamitische Oeigoeren in Xinjiang. Dit staat in een Chinese brief, die het internationale persbureau Reuters onder ogen heeft gehad.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, kreeg zware kritiek te verduren nadat ze tijdens een bezoek in mei erg zacht was voor China. Ze wil – waarschijnlijk daarom – geen tweede termijn. Maar voordat ze volgende maand afzwaait, belooft ze een kritisch rapport te publiceren over de mensenrechtenschendingen in Xinjiang tegen de islamitische Oeigoeren. China wil dit rapport tegenhouden.

‘De beoordeling (over Xinjiang, red.), indien gepubliceerd, zal de politisering en confrontatie tussen de verschillende politieke blokken op het gebied van mensenrechten intensiveren, de geloofwaardigheid van het OHCHR (het Kantoor van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, red.) ondermijnen en de samenwerking tussen het OHCHR en de lidstaten schaden’, staat in de brief.

‘We dringen er bij mevrouw de Hoge Commissaris met klem op aan om een dergelijke beoordeling niet te publiceren.’

Bronnen zeggen dat China sinds eind juni aan andere landen vragen om de brief te ondertekenen. Dit kan van invloed zijn op beslissingen van de 47-koppige VN-Mensenrechtenraad, wiens acties niet juridisch bindend zijn, maar die onderzoeken naar vermoedelijke schendingen kunnen toestaan en stoppen. Sommige landen durven geen ‘nee’ aan China te verkopen, vanwege de grote politieke en economische macht van het land.

Een Chinese woordvoerder wil er weinig over kwijt, behalve dat bijna honderd landen onlangs hun steun hadden uitgesproken voor het Chinese beleid in Xinjiang en bezwaar maakten ‘tegen inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China onder het mom van mensenrechten’.

Het is niet duidelijk of VN-commissaris Bachelet de Chinese brief heeft ontvangen.

- Advertentie -