14.9 C
Amsterdam

China verandert namen van Oeigoerse dorpen

Lees meer

Chinese autoriteiten veranderen op systematische wijze dorpsnamen in Xinjiang, de regio waar veel Oeigoeren wonen. De dorpen gaan verder onder een nieuwe naam die de ideologie van de communistische partij weerspiegelt. Dat staat in een nieuw rapport van Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het om minstens 630 dorpen waarvan de naam om culturele en religieuze redenen is gewijzigd. De nieuwe naam van de Oeigoerse dorpen luidt opvallend vaak naar Chinese benamingen voor ‘Geluk’, ‘Eenheid’ of ‘Harmonie’.

‘De Chinese autoriteiten hebben honderden kleurrijke namen veranderd in namen die binnen de Chinese propaganda passen’, zegt Maya Wang, programmadirecteur bij Human Rights Watch. ‘Dit lijkt in lijn met het Chinese beleid om de Oeigoerse cultuur en religie uit te wissen.’

Human Rights Watch heeft voor dit rapport de namen van dorpen in de West-Chinese provincie Xinjiang tussen 2009 en 2023 bestudeerd. In die periode hebben 3600 van in totaal 25.000 dorpen in Xinjiang een naamsverandering ondergaan. De meeste veranderingen lijken onschuldig, meldt Human Rights Watch, maar van 630 is wel vast te stellen dat het een doelbewuste verandering van culturele aard betreft. Denk aan islamitische woorden als hoca en imam, en historische Oeigoerse figuren die worden vervangen met Chinese propaganda.

De islamitische Oeigoeren vormen een minderheid in China en worden zwaar onderdrukt. Er zouden bijna twee miljoen mensen vastzitten in concentratiekampen, waar ze onder andere worden ‘gedeïslamiseerd’, aldus de Engelse omroep BBC.

- Advertentie -