17.9 C
Amsterdam

China verkoopt eigendommen rijke Oeigoeren

Lees meer

China heeft de bezittingen van rijke Oeigoerse gevangenen in beslag genomen en online verkocht. De verkoop van deze gestolen bezittingen levert de Chinese overheid tientallen miljoenen op, meldt the Wall Street Journal.

Volgens de Amerikaansde krant hebben rechtbanken in Xinjiang sinds 2019 ten minste 150 activa – van huishoudelijke apparaten tot onroerend goed en aandelen – geveild op e-commercesites. Deze bezittingen van ten minste 21 Oeigoeren leverde de overheid tenminste 72,5 miljoen euro op.

De lijsten zijn samengesteld door het Uyghur Human Rights Project, een NGO die gedeeltelijk wordt gefinancierd door de Amerikaanse regering.

De mensen van wie de bezittingen zijn geroofd zijn van terrorisme en extremisme beschuldigd. Volgens the Wall Street Journal dienen dit soort aanklachten als voorwendsel om de Oeigoerse islamitische minderheid in China te onderdrukken.

Naar schatting miljoenen Oeigoeren zitten in Chinese heropvoedingskampen, die tot doel hebben de Oeigoerse identiteit te wissen. Steeds meer experts en parlementen spreken van genocide, ook omdat China bezig is met gedwongen anticonceptie onder Oeigoeren.

- Advertentie -