16.4 C
Amsterdam

China vervangt ‘het brein’ achter de vervolging van Oeigoeren

Lees meer

China heeft de communistische partijbons Chen Quanguo (66) in de regio Xinjiang vervangen. Hij wordt gezien als het brein achter de vervolging van Oeigoerse moslims in die regio.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Of met de nieuwe gouverneur Ma Xingrui ook nieuw beleid komt tegen de Oeigoeren is niet bekend. Deze verandering komt nu er een bredere wissel plaatsvindt van posten in de Chinese Communistische Partij. Dit wordt gedaan ter voorbereiding op de twintigste partijcongres volgend jaar.

De bestuurswissel vond plaats een week nadat Amerikaanse president Joe Biden een wet heeft ondertekend, die importverbod mogelijk maakt op goederen vervaardigd met Oeigoers dwangarbeid. Peking veroordeelde die stap en is erg gevoelig over de mogelijke uitleg dat China is gezwicht vanwege internationale druk, aldus The Guardian.

Quanguo wordt in internationale kringen verantwoordelijk gehouden voor de jarenlange vervolging van de Oeigoeren in het Westen van China (Oost-Turkestan volgens Oeigoeren). Volgens mensenrechtengroepen zitten er meer dan een miljoen Oeigoeren gevangen in ‘opvoedingskampen’. Zij worden blootgesteld aan Chinese staatspropaganda, marteling en verkrachting.

Daarnaast zouden Oeigoerse vrouwen in deze kampen worden gesteriliseerd. Tegen alle aantijgingen zegt China standaard dat het ‘moslimextremisme’ bestrijdt. Onder meer het Nederlandse en het Britse parlement spreken over een genocide tegenover de Oeigoerse bevolking.

- Advertentie -