14.5 C
Amsterdam

China voert Franse nepjournalist op om beleid Xinjiang te verdedigen

Lees meer

‘Mijn Xinjiang: stop de tirannie van nepnieuws’. Dit was de titel van een stuk dat zondag op de website van de Chinese staatstelevisie CGTN werd gepubliceerd. De auteur: ‘Laurène Beaumond, freelance journaliste gevestigd in Frankrijk’.

In haar artikel ‘ontkracht’ Beaumond de westerse beschuldigingen van genocide en vervolging van de moslimminderheid van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang. ‘Ik ben Française en heb bijna zeven jaar in China gewoond’, schrijft Beaumond. ‘Ik heb de gelegenheid gehad om de regio (Xinjiang) tussen 2014 en 2019 bij verschillende gelegenheden te bezoeken.’ De ‘journaliste’ zegt dat er niets klopt van wat de westerse media over de Oeigoeren schrijven.

Maar de vraag is of Beaumond wel bestaat. De Franse krant Le Monde zocht het uit en meldt dat deze naam niet voorkomt in het register van Franse beroepsjournalisten. Ze zou hier wel in moeten staan, omdat Beaumond volgens haar eigen cv een master Journalistiek heeft en voor verschillende Parijse redacties werkte voordat ze naar Beijing vertrok.

Het Chinese ministerie reageert geprikkeld op deze bevindingen: ‘Ze is een Frans staatsburger die al vele jaren in China woont en het land nauwlettend in de gaten houdt. Details over haar kan ik niet onthullen. In sommige Europese landen en in de VS is het zo dat iemand met een eerlijk verhaal over China hard zal worden aangevallen. Ik denk dat u begrijpt wat ik bedoel.’

- Advertentie -