20.9 C
Amsterdam

China zuivert schoolbibliotheken van ‘pro-Westerse’ boeken

Lees meer

De Chinese autoriteiten hebben lagere en middelbare scholen bevolen hun bibliotheken te ontdoen van boeken die kunnen leiden tot de ‘bejubeling’ van het Westen, ten koste van de bevordering van Chinees nationalisme.

Op 1 juli viert de Communistische Partij van China haar honderdjarige verjaardag. De Chinese autoriteiten grijpen deze verjaardag aan om nationalisme en loyaliteit aan de Communistische Partij en haar leider Xi Jinping te promoten.

Boeken over Bill Gates en Steve Jobs, helden van het Amerikaanse kapitalisme, moeten daarom uit de schoolbibliotheken verdwijnen. Hetzelfde geldt voor boeken die ‘Westerse ideeën promoten’ of de neiging zouden hebben ‘alle vreemde dingen kritiekloos te omarmen’.

De nationalistische scholing van vandaag begon in reactie op de studentenprotesten op het Tiananmenplein in 1989. De toenmalige leider Deng Xiaoping verklaarde dat de jonge demonstranten onvoldoende waren geschoold. Dat begrip werd overgenomen door Jiang Zemin, de partijsecretaris die het stokje van Deng overnam.

Zemin voerde de patriottische onderwijscampagne op en wilde via het geschiedenisonderwijs het nationalisme bevorderen. Japan was in zijn ogen de grote vijand. De Tweede Chinees-Japanse Oorlog (1937-1945) kreeg een belangrijke plek in het curriculum. Tijdens een staatsbezoek aan Japan in 1998 bekritiseerde Jiang zijn gastheren openlijk vanwege de Japanse oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens deze oorlog.

Het Chinese nationalisme keert zich ook tegen het Westen en tegen de etnische minderheden in China, zoals de Tibetanen, Oeigoeren en Mongoliërs. In 2020 onthulde de autonome regio Binnen-Mongolië een gefaseerd plan om leerboeken in de Mongoolse taal te vervangen door boeken in het Chinees. Hiertegen was verzet, maar de Chinese autoriteiten hadden hier geen boodschap aan en voerden hun beleid met extra ijver uit.

Volwassen leden van de Communistische Partij worden ook geïndoctrineerd. Ze moeten studiesessies bijwonen en leren uit het boek Een korte geschiedenis van de Communistische Partij van China, dat 530 bladzijden telt en een zeer selectieve en vertekende geschiedenis vertelt. De Culturele Revolutie van 1966, die leidde tot chaos en miljoenen doden, krijgt nauwelijks aandacht, maar de ‘verdiensten’ van Xi Jinping worden uiteraard breed uitgemeten.

- Advertentie -