Dankzij een groot datalek van Chinese politiedocumenten kunnen Oeigoeren nu makkelijker informatie vinden over vermiste dierbaren. China houdt veel Oeigoeren, die een islamitische minderheidsgroep vormen, vast in gevangenschap, waarna vaak niets meer van hen wordt vernomen.
Een deel van de lek, bekend als de Xinjiang Police Files, werd vorig jaar mei gepubliceerd. Nader onderzoek van de Chinese politiebestanden leidde vervolgens tot meer onthullingen. Hierbij zijn ongeveer 830.000 personen ontdekt in 11.477 documenten en duizenden foto’s.
De politiebestanden waren gehackt door een anonieme persoon en vervolgens gestuurd naar de wetenschapper Adrian Zenz. Hij en zijn team hebben nu een zoekfunctie ontwikkeld, die de informatie toegankelijker maakt. Oeigoeren in het vrije Westen kunnen zo makkelijker informatie vinden over hun dierbaren die in China zijn achtergebleven, en waar ze vaak al jaren geen contact meer mee hebben omdat de Chinese autoriteiten dit niet toelaten.
De Amerikaanse omroep CNN heeft met behulp van de nieuwe online zoekfunctie 22 personen opgespoord. Zo kwamen Oeigoeren in diaspora te weten waarom China hun dierbaren vasthoudt, en soms ook hoe ze gestorven zijn.
Zo ontdekte Mamatjan Juma, die nu in de Verenigde Staten woont, dat familieleden in China in de gevangenis zitten vanwege hun associatie met hem. Juma is plaatsvervangend directeur van de Oeigoerse dienst van de door de VS gefinancierde nieuwsorganisatie Radio Free Asia. China ziet hem als terrorist.
De Chinese regering heeft de authenticiteit van de data nooit ontkend. Maar het Chinese staatspersbureau The Global Times noemde Zenz onlangs een ‘geruchtenverspreider’ en zijn analyse van de bestanden zou ‘desinformatie’ zijn.
De Amerikaanse regering beschuldigt China van het plegen van genocide op de Oeigoeren in Xinjiang. Een rapport van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten concludeerde dat China mogelijk misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan.