18.9 C
Amsterdam

Chinese minister schoffeert Duitsers: ‘Jullie weten hoe genocide eruit ziet’

Lees meer

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft als door een wesp gestoken gereageerd op de Europese sancties tegen China wegens de onderdrukking van de Oeigoeren en andere moslims.

Minister Wang Yi zei, refererend naar de Holocaust, tegen een Duits publiek dat zij ‘weten hoe genocide eruit ziet’.

Groot-Brittannië, Canada en de Europese Unie besloten in maart sancties tegen hoge Chinese functionarissen in te stellen. Ook erkenden de parlementen van Nederland, Groot-Brittannië en Canada onlangs dat er een genocide aan de gang is in China.

Naar schatting minstens een miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen in Xinjiang. Minister Wang verwerpt academisch onderzoek waarin de misstanden, waaronder dwangarbeid en gedwongen sterilisaties van vrouwen, in detail worden beschreven.

Tijdens een webinar met Duitse politici en journalisten zei Wang dat de sancties een aanslag zijn op China’s waardigheid. ‘Er is geen dwangarbeid’, voegde Wang toe. ‘Er is niet zoiets als concentratiekampen in Xinjiang.’ En, als klap op de vuurpijl: ‘Er is niet zoiets als genocide aan de gang – onze Europese vrienden weten hoe genocide eruit ziet.’

Volgens de Duitse Europarlementariër Reinhard Buetikofer (Die Grünen) gebruikt China de Holocaust als ‘diplomatiek voetbal’, en is dit een nieuw dieptepunt in de relatie tussen China en Europa.

Ondertussen meldt Radio Free Asia een nichtje van Abduweli Ayun, een prominente Oeigoerse wetenschapper in ballingschap, is overleden in een van de kampen. Dit gebeurde nadat ze was ‘ondervraagd’ door de staatsveiligheidsdienst.

- Advertentie -