14.7 C
Amsterdam

Chinese video toont ‘feestende’ moslims: ‘Zijn gedwongen te dansen’

Lees meer

Vanuit China is een video opgedoken met dansende Oeigoeren. Ze ‘vieren’ Eid ul Fitr, het einde van de ramadan – een belangrijke maand voor de islamitische Oeigoeren. Maar Oeigoerse activisten stellen dat ze gedwongen werden en noemen het een slecht verhulde propagandastunt.

China staat al een tijdlang onder druk vanwege berichten over onderdrukking, hersenspoeling in heropvoedingskampen en mogelijke zelfs genocide op de islamitische Oeigoeren. Maar om de buitenwereld te laten zien dat de Oeigoeren juist heel gelukkig zouden zijn met hun leven in China, maakt het communistische regime video’s die een heel ander narratief vertellen.

De nieuwste vondst: een TikTok-video van dansende Oeigoeren die Eid-ul-Fitr (in de volksmond: ‘Suikerfeest’) vieren. De video werd gedeeld door een Chinese buitenlandwoordvoerder en de meeste commentaren op deze video komen, aldus de Britse krant Daily Mail, van bot-accounts die het Chinese narratief rondpompen.

Volgens de Oeigoers-Australische activist Nurmuhammad Majid is de video een slecht uitgevoerd toneelstukje: ‘Dit is duidelijk een propagandafilm, gemaakt door de Chinese regering.’ Volgens hem probeert het regime met dit soort nepnieuws te verhullen dat de Oeigoeren worden onderdrukt.

Majid merkt op dat 99 procent van de deelnemers aan deze zogenaamde Eid-viering man is en dat er ook veel etnische Han-Chinezen – dus geen Oeigoeren – te zien zijn. De mensen dansen voor een moskee, maar in de moskee zelf gebeurt helemaal niets. De video is ‘duidelijk gemaakt om de internationale gemeenschap voor de gek te houden.’

- Advertentie -