21.4 C
Amsterdam

Chinezen halen opnieuw banden aan met Suriname

Lees meer

De Chinese electronicagigant Huawei heeft Suriname duizend tablets en routers geschonken voor honderd scholen in Suriname. Zo kunnen leerlingen aan e-Learning doen.

Volgens de Surinaamse nieuwssite Waterkant zal de implementatie van e-Learning nog even op zich laten wachten. Door de coronapandemie zijn de Surinaamse scholen vooralsnog gesloten.

Huawei is niet onomstreden. De draadloze netwerkapparatuur van Huawei zou ‘achterdeuren’ bevatten waarmee de Chinese overheid gebruikers kan bespioneren.

De betrekkingen tussen China en Suriname worden steeds nauwer. Eind vorig jaar tekenden de twee landen een verdrag over politieke samenwerking, infrastructuur, sport, veiligheid, volksgezondheid en handel.

Critici vinden de banden tussen de twee landen te nauw worden. Zij vrezen dat Suriname te afhankelijk zal zijn van China, dat op die manier een ‘nieuwe kolonisator’ zou kunnen worden.

Suriname heeft een grote schuld bij China uitstaan, waarschuwen economen. Ondertussen legt China er in rap tempo straten, wegen, bruggen, huizen en aan.

- Advertentie -