22.9 C
Amsterdam

Chinezen hekelen H&M en Nike om weigeren katoen uit Xinjiang

Lees meer

Kledingketen H&M en sportmerk Nike liggen onder vuur in China, omdat de bedrijven weigeren katoen in te kopen uit Xinjiang. De organisaties hebben zorgen over dwangarbeid door de islamitische Oeigoeren in die regio.

Op Chinese social media wordt opgeroepen beide merken in de ban te doen. Chinese jongerenorganisaties zijn met actie tegen de twee westerse bedrijven begonnen.

‘Wil je geld verdienen in China terwijl je valse geruchten verspreidt en Xinjiang-katoen boycot? Wishful thinking’, schrijft de politieke jongerenorganisatie van de Communistisxhe Partij. Dat H&M geen katoen meer wil importeren uit Xinjiang wordt ‘onwetend en arrogant’ genoemd.

De actie lijkt effect te sorteren. Zo is H&M opeens niet meer terug te vinden op de Chinese webwinkel Alibaba. Ook heeft Wang Yibo, een beroemde Chinese acteur, zijn sponsorcontract met Nike opgezegd. De aandelen van het merk zakten vandaag met 10 procent, terwijl die van Chinese sportmerken juist uit het dak schieten.

H&M en Nike halen al langer hun katoen niet meer uit Xinjiang. Dat China hier nu opeens een punt van maakt is waarschijnlijk een reactie op recente internationale ontwikkelingen.

Begin deze week legden de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties op aan China vanwege mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Eerder deze maand erkenden de parlementen van Nederland en Canada, in navolging van de Amerikaanse regering, dat China genocide pleegt op de Oeigoeren.

- Advertentie -