17.3 C
Amsterdam

Christchurch-dader verdedigt zichzelf tijdens proces, ontslaat advocaten

Lees meer

De Australische massamoordenaar Brenton Tarrant heeft zijn advocaten ontslagen. De vrees bestaat dat hij zijn verdediging zal gebruiken om nog meer haat te zaaien.

Tarrant zaaide op 15 maart 2019 dood en verderf in twee moskeeën. Er vielen 51 slachtoffers, waaronder ook vrouwen en kinderen.

Tarrant, geïnspireerd door de aanslag van Anders Breivik in 2011 op het Noorse eiland Utøya, verdedigde zijn misdaad in een manifest. De terrorist ziet zichzelf als een strijder voor de goede zaak, die de westerse wereld wil verlossen van islamitische ‘indringers’.

Ikhlaq Kashkari, hoofd van de Moslimvereniging van Nieuw-Zeeland, is niet blij met Tarrants besluit zijn advocaat te ontslaan.

‘O mijn God, wat is deze man van plan? Gaat hij dit (proces, red.) gebruiken als een platform om zijn opvattingen en gedachten te promoten?’, aldus Kashkari tegen het Franse persbureau AFP. ‘Veel mensen zijn nog steeds getraumatiseerd en dit (proces, red.) werd gezien als een van die momenten die hen helpt alles te verwerken. Ik hoop dat dit (proces, red) niet iets zal zijn dat juist meer pijn zal veroorzaken.’

Tarrant zal naar verwachting eind augustus worden veroordeeld. Hem hangt een levenslange gevangenis boven het hoofd.

- Advertentie -