13.3 C
Amsterdam

Christelijke hulpverleners: ‘Aleppo heeft nog veel meer hulp nodig’

Lees meer

De hulpverlening aan Syrische aardbevingsslachtfoffers vanuit Giro555 begint op gang te komen. Maar er is nog veel meer nodig. Dat zegt operationeel directeur Pepijn Trapman van de protestants-christelijke organisatie Kerk in Actie in een filmpje.

Trapman is vanuit Libanon naar Syrië gereisd en is nu in Aleppo. Staand voor een ingestort gebouw zegt hij: ‘Er zijn veel slachtoffers gevallen hier. Wij proberen als Kerk in Actie de slachtoffers hulp te bieden.’ Hij noemt ‘huisvesting in kerken, moskeeën en tenten’ als concrete noodvoorzieningen.

Hulpverlening gebeurt in Aleppo op tweehonderd verschillende plekken. Trapman: ‘Dan vinden ze een warme plek, matrassen, dekens, wat eten. Er is ook ongelofelijk veel behoefte aan schoon drinkwater en facilitaire voorzieningen, omdat in de stad ook cholera is uitgebroken.’

De journalist Rena Netjes,  die ook in Syrië is, maar in de door Turkije gecontroleerde rebellengebieden, stelt bij die hulpverlening vanuit Giro555 wel de vraag of die ook in ‘het zwaarst getroffen gebied in Syrië’ aankomt. Want daar heeft zij ‘exact nul internationale of westerse hulporganisatie gezien’, zegt ze.

Netjes maakt een rondreis van de getroffen gebieden die door Turkije bezet of gecontroleerd worden, zoals Afrin en Jinderes. Zo interviewt ze onder meer Lokale Raadsvoorzitter van Jinderes. Op de vraag of hij iets van de westerse hulpacties heeft gezien, is zijn antwoord ‘nee’.

- Advertentie -