20.4 C
Amsterdam

Christelijke organisaties starten actie: ‘Er is geen vluchtelingencrisis in Nederland’

Lees meer

‘Laten we duidelijk zijn: er is geen vluchtelingencrisis in Nederland.’ Dat vinden ongeveer dertig christelijke organisaties. Zij spreken zich uit tegen de regering. Op 15 mei stuurden ze een oproep. Die is ondertekend door onder anderen de katholieke bisschop Gerard de Korte.

Er is een ‘afschrikbeleid’ tegen ‘kwetsbare vluchtelingen’, vinden de christenen. Daar ‘moet een einde aan komen’. Zij vinden dat er ‘politieke onwil’ is bij de regering. Er is ‘onvermogen’ om asielzoekers goed op te vangen. De oproep komt van de ChristenUnie-jongeren en Micha Nederland.

Nederland moet zijn verplichtingen nakomen, vinden ze. Volgens hen is het mogelijk om vluchtelingen goed op te vangen, als je dat maar wilt. Ze stellen dat dit vorig jaar ook is gebleken. Toen bood Nederland snel goede opvang aan bijna honderdduizend Oekraïense vluchtelingen. ‘Het kan.’

Vorig jaar moesten honderden asielzoekers buiten slapen in Ter Apel. De regering moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, vinden de christelijke organisaties. ‘Laat zien dat je werkt aan échte oplossingen voor mensen die een toekomst zoeken.’ De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. Alle asielzoekers moeten humane opvang krijgen.

Naast bisschop De Korte tekende ook de protestantse kerkleider René de Reuver de oproep. Ook de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties van CDA, D66, PvdA en GroenLinks steunen de brief. Daarnaast geven de directeuren van diverse invloedrijke christelijke organisaties hun steun.

- Advertentie -